Fontos információ!

Munkajogi kérdésekkel, panaszokkal fordulhattok hozzánk több csatornán keresztül is. Viszont pár dologgal nagyban meggyorsíthatjátok az ügyintézést, a válaszadást.

Kérjük, olvassátok el erről szóló írásunkat itt: fesz.eu/erdekvedelem


Gyakran ismétlődő kérdések

Ebben a részben rövid válaszokat adunk a gyakran feltett kérdésekre. Minden tagunknak ennél részletesebb információt nyújtunk, ha szükséges telefonon, e-mailben, és ha kell, az ügyintézésben is segítünk. A további információkérés a következő utakon lehetséges:

Ha nem vagy tagunk, töltsd ki az online jelentkezési lapot.

 

Jár-e az iskolakezdési támogatás minden kisgyermekes szülőnek, akinek iskoláskorú gyermeke van?

Válasz: A támogatás kérelem esetén adható, a minimálbér 30 %-os mértékéig. Mindkét szülő igényelheti a közoktatásban tanuló gyermeke után a munkáltatójától. A munkáltató kedvező adót fizet ez után a juttatás után, amely a cafetéria elem része, így már év elején is dönthet a munkavállaló arról, hogy ezt szeretné igénybe venni. A támogatást utalvány formájában kapják a dolgozók, melyet tanszerekre, ruhaneműre lehet váltani, és év végéig lehet felhasználni. A FESZ minden olyan munkáltatót megkeresett, ahol vannak tagjai, hogy biztosítsák ezt a juttatást a dolgozóknak, és bár pénzhiányra hivatkozva az intézmények egy része elzárkózott ettől, több intézményben biztosították a munkavállalóknak a juttatást.

Van-e lehetőség felnőttként ingyenes képzésbe szakképzettséget szerezni?

A felnőttkori szakmaszerzésnek 2-féle támogatott formája is létezik. Az egyik az álláskeresők számára nyitott, amikor is a támogatást a kormányhivatalok munkaügyi szakigazgatási szervezetei állapítják meg kérelem alapján azoknak az álláskeresőknek, akiknek a képzés jó eséllyel javíthatja az elhelyezkedési lehetőségét. Az aktuális képzésekről a www.jokepzes.hu honlapon tájékozódhattok A másik út az iskolarendszer keretei között, ami a munkában állóknak is elérhető esti vagy levelező formában. Az erre kijelölt szakképző iskolák indítanak ilyen képzéseket számos szakirányban, amelyek listája a www.nive.hu honlapon megtalálható. Indul képzés az idén gyakorló ápoló, mentőápoló, szociális gondozó, szociális szakgondozó és más egészségügyi szociális szakmában is a fővárosban és egyes megyékben. A feltételekről tagjainknak részletesebb felvilágosítást, és segítséget is nyújtunk az eligazodásban, a képzésbe kapcsolódásban.

Visszasorolhatja-e a munkáltató a dogozót alacsonyabb képzettségi kategóriába?

A képzettségi szintek megállapítására vonatkozó fontosabb szabályokat a munkaügyi kisokos rovatunkban találhatod meg. Ennek alapján látható, hogy a munkaadónak módja van egyéni döntés alapján a kötelező szintnél magasabb képzettségi kategóriába sorolni a dolgozót, ha van rá pénze, és ha máshogyan nem tud embert találni a feladatokra. Gyakori pl., hogy az alapfokú végzettségű egy OKJ képzettséggel rendelkező dolgozót, akinek besorolására a jogszabály kötelezően csak B besorolást ír elő, a munkáltató C kategóriába sorolja. Később, ha kevesebb forrása van, vagy talált a C kategóriának megfelelő munkaerőt az adott munkakörbe, akkor visszasorolja. Az elkövetkező bérfejlesztéseknél viszont a kormányrendelet tiltja, hogy az eddig nyújtott összegeket elvonják a dolgozótól, és így oldják meg a bérfejlesztéseket.

Figyelembe kell-e venni a munkában töltött időt a szabadság megállapításánál?

A szabadság megállapításánál kissé eltérő a szabályozás attól függően, hogy munkaviszony vagy közalkalmazotti jogviszony alapján töltöd be a munkaköröket. Az Munka Törvénykönyv hatálya alá tartozó dolgozóknál a munkában töltött idő alapján nő a pótszabadság napjainak a száma, a közalkalmazottaknál azonban ez a szabály közvetetten hat, mivel itt a pótszabadság napjainak a számát a fizetési fokozat sorszáma határozza meg. Mivel a fizetési fokozat sorszáma a közalkalmazottként figyelembe vehető időtől függ, ezért nagyon fontos hogy az jól legyen megállapítva. A munkaviszonyt is egyes esetekben figyelembe kell venni a fizetési fokozatok megállapításánál.