Barion Pixel

Szervezet bemutatása

A FÜGGETLEN EGÉSZSÉGÜGYI SZAKSZERVEZET (FESZ) 2011 ÓTA VESZ RÉSZT AZ EGÉSZSÉGÜGYI ÉS A SZOCIÁLIS ÁGAZAT TERÜLETÉN DOLGOZÓ MUNKAVÁLLALÓK ÉRDEKÉPVSILETÉBEN!

Rövid történetünk, megalakulásunk indítékai

Annak ellenére, hogy a rendszerváltás óta, minden politikai és kormányzati programban kiemelt helyet kapott az egészségügy és a szociális ágazat reformja, ezen ágazatokban dolgozók helyzete még mindig bizonytalan. Jövedelmük még a rendszeres többletmunka vállalás mellett sem képes biztosítani az alapvető egyéni és családi szociális biztonságot, jólétet, tervezhető életpályát, ami mára humán erőforrás válságot is eredményezett. A fiatalok nem választják hivatásuknak az egészségügyi területeket, ha pedig mégis, akkor sokuk külföldre vándorol. A fentiek miatt jelentkező túlterheltség, fásultság, kiégettség pedig a pálya iránti társadalmi megítélést rontotta jelentősen.
Szervezetünk 2011-ben alakult annak érdekében, hogy pártoktól függetlenül képviselje az egészségügyben és a szociális területeken dolgozó munkavállalók érdekeit. Tevékenységünket kezdettől támogatja a Munkástanácsok Országos Szövetsége.

Jelenleg 31 alapszervezetünk van és több mint 200 egészségügyi és szociális intézményben vannak tagjaink.

Szakszervezetként fő feladatunk az ágazatban dolgozók érdekvédelme, végső soron munkánk a lakosság érdekében történik, hogy jól képzett, kipihent, elkötelezett és megbecsült személyzettel találkozzanak gyógyulásuk, gondozásuk során. Fontosnak tartjuk, hogy a technikai és karbantartó személyzet megbecsülése is javuljon, hiszen a gördülékeny ellátáshoz mindenki munkája elengedhetetlen.
Számos törvényes lehetőségünk van az érdekvédelemre. Tárgyalások országos és helyi szinten, a munkáltatók vagy akár bíróság előtti képviselet, de lehetőségünk van kezdeményezni tüntetések és sztrájkok szervezését is. 

Azért választottuk a szakszervezeti szervezeti formát, hogy törvényes keretek között, és változatos módszerekkel képviselhessük tagjaink érdekeit. 
Fontos számunkra, hogy a választott tisztségviselők munkajogi védelemben részesülnek, ezért nem érheti őket hátrány a szakszervezeti munkájuk miatt, mint ahogyan a szakszervezeti tagjaink alatt is tartjuk a biztonsági hálót.


 

Céljaink, módszereink

Az egészségügyben és a szociális ágazatban dolgozók számára kedvezőbb béreket, jobb munkafeltételeket szeretnénk elérni, mindezt a törvényes munkaidő ledolgozása mellett, és nem a ma jellemző 2-3 állásban vagy heti 72 óra vagy azt meghaladó munkában töltött idő alapján, ez segítene megfékezni a dolgozók tömeges elvándorlását. Javaslatainkat az egészségügyi és a szociális területen dolgozók véleményei alapján, közösen, csapatmunkában alakítjuk ki, és képviseljük azt az érdekegyeztető fórumokon. Rendszeresen megküldjük követeléseinket, jobbító javaslatainkat a kormány illetékes szervezeteinek, és az országgyűlési képviselőknek is.

Fontos, hogy ne lehessen többet a ránk jellemző hivatástudattal visszaélni. 

munkahelyeken is segítünk tagjainknak jogaik érvényesítésében, akár egyéni, akár központi  tárgyalások formájában. Sokszor, több fórumon is hallatjuk a hangunkat az ágazat érdekében. Szerveztünk demonstrációkat, tömeges megmozdulásokat, követeléseinket megfogalmazó közösségi akciókat. Az elmúlt évek alatt, tagságunk is nőtt. Azonban ahhoz, hogy megkerülhetetlen partnerekké váljunk a tárgyalások és érdekegyeztetési folyamatok során, és hogy kellő erejű nyomást tudjunk gyakorolni, ehhez az kell, hogy ne csak az érdekképviselők legyenek képesek cselekedni. Fontos, hogy az egészségügyi pálya munkavállalói, a mindennapokban is összefogással, és egymással együttműködve tegyenek céljaik megvalósítása érdekében. A legnagyobb ellenségünk a passzivitás, a beletörődés. 

Kizárólag a Ti segítségetekkel és támogatásotokkal tudunk akkora erőt képviselni, amely rádöbbenti a döntéshozókat a cselekvésre! Nem elég gondolatban, vagy néhány „like” erejéig mellettünk állni, be kell lépni tagjaink közé! 

Addig folytatjuk a nyomásgyakorlást tárgyalásokkal, üzenetekkel, akciókkal, ha kell sztrájkokkal, és minden lehetséges törvényes módon, amíg tagságunk végre elégedett lehet.

Facebook jelenlétünk

Kövesd oldalunkat és csatlakoz csoportunkhoz, ahol hozzájuthatsz legfrissebb híreinkhez, eredményeinkhez, illetve választ kaphatsz a téged érdeklő kérdésekre.

FESZ tagság
Made by FortuNet