Barion Pixel

Választ kaptunk Dr. Takács Pétertől

2024.03.25

Dr. Takács Péter Államtitkár úr támogatja és köszöni, hogy a FESZ a munkáltatókkal való közvetlen kapcsolat útján is elősegíti, hogy a munkáltatók végrehajtsák a béremelésre vonatkozó jogszabályokat és ajánlásokat.

Ahol előzetes tárgyalásokat tudtunk folytatni, azokban az intézményekben, ez meg is történt. A béremelések 17-23 % közti összegben valósultak meg, a pótlékok és a munkáltatói döntésű elemeket nem a béremelés terhére fizetik ki a munkáltatók , hanem azon felül.

Az adatkérésekre vonatkozó igényeket amiket a munkáltatók felé küldünk és a konzultációra vonatkozó kéréseket is fontosnak tartja.

Minden esetben, ahol a béremelésekkel kapcsolatban a munkavállalóink jogos panasszal élnek, a munkáltatóktól kérünk erről tájékoztatást és korrekciót a tagjaink érdekében. Ezeket a kéréseket folyamatosan eljuttatjuk vagy már eljuttattuk a munkáltatókhoz, ahol erre a tagjaink meghatalmaznak minket.

Szóvá tettük a gazdasági terület bértámogatásának alacsony voltát is, azonban nem az egyedüli forrása a béremeléseknek az alacsony bértámogatás , így a munkáltatónak módja van ennél magasabb összeget is adni. Mivel ezen a területen sincs bértábla a bér megállapodás kérdése. Ha a gazdasági terület dolgozói nagy számban lennének szakszervezeti tagok, akkor nem lehetne őket így kisemmizni.

Javaslom csatlakozzatok hozzánk, és a munkáltatóknál el fogunk járni az érdeketekben!

Továbbra is napirenden van-kérésünkre a valós munkaidőnyilvántartás bevezetése, nevezetesen hogy a ténylegesen a munkahelyen eltöltött időt vegyék figyelembe munkaidőként beleszámítva azt az időt is, amennyivel hamarabb ott kell lenni a munkahelyen a betegek átvétele , munkaruhába való átöltözés, az eszközök előkészítése, átadása vagy egyéb feladat céljából. Ez a 12 órás munkarendben dolgozó osztályokon éves szinten mintegy 5-10 nap munkanap többletmunkát is jelenthet, amit vagy ki kellene fizetni (200-300 000Ft többletbér) vagy ki kellene adni szabadságban vagy annyival kevesebb beosztást jelentene.

Szóvá tettük azt is, hogy sok esetben a felső vagy középvezetők nem toleráns magatartása is elrettenti a dolgozókat.

Egyelőre további béremelésekről a jövőre nézve nincs döntés, de azt továbbra is szorgalmazni fogjuk, hiszen a bérek reálértékének megtartása fontos mindenki számára.

 

A levél teljes terjedelmében a FESZ tagjai számára érhető el, a szakszervezeti kapuban "2024.03.25. Válasz Dr. Takács Pétertől" dokumentum címmel.

Ha egyetértesz céljainkkal és tagságoddal támogatnád az élhető magyar egészségügy megteremtését, akkor csatlakozz hozzánk most!

« Ugrás az összes hírhez

Legfrissebb híreink

04.08 Összefoglaló a XXIV. Országos Küldöttgyűlésről 2024.04.04-én tartottuk a XXIV. Országos Küldöttgyűlésünket, mely egyben tisztújító küldöttgyűlés is volt. A küldöttgyűlésen 251 mandátum erejéig jelentek meg a küldöttek, mely 85%-os részvételnek felelt meg, így a küldöttgyűlés határozatképessége a minősített többséghez is mindvégig elegendő volt. Elolvasom
03.25 Választ kaptunk Dr. Takács Pétertől Választ kaptunk Takács Péter Államtitkár úrtól legutóbbi levelünkre is. Támogatja és köszöni, hogy a FESZ a munkáltatókkal való közvetlen kapcsolat útján is elősegíti, hogy a munkáltatók végrehajtsák a béremelésre vonatkozó jogszabályokat és ajánlásokat. Elolvasom

Címkefelhő

Államtitkár Bérezés Dokumentum Egyeztetés Együttműködés Felmérés Javaslat Jogszabály Kedvezmény Közlemény Levelezés Megjelenések Munkajog Nyomtatvány Pályázat Sztrájk Tagdíj Tagfelvétel Ünnep Válasz
Made by FortuNet